Nadpalone sprzęgło 1.9 BXE po 14kkm a gwarancja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kpp__
    Classic
    • 2012
    • 7

No to teraz znowu ja...
    Dzisiaj przegląd- zwykłe pierdoły + diagnostyka i naprawa 2 wycieków:
    1- banał- uszczelka pompki spryskiwacza
    2- zagwozdka- dziwny, bo raz zanikający a innym razem jednorazowo- ok 0,5 l. wyciek z układu chłodzenia.
    Po owocnych wspólnych poszukiwaniach podejrzany się ujawnił- pompa (a właściwie powinienem ten element nazwać "zespół pompy") cieczy chłodzącej. Naprawa = wymiana = rozebranie ok. 1/2 osprzętu silnika. BTW- to g..no ma własny pasek zębaty!!! I kosztuje (z rabatem Roberta w sklepie) niecałe 1 kzł. Ale trza, to trza... Wszystko zrobione na cacy, choć troszku potrwało... (a Robert na koniec mówi- No pomyślałem dzisiaj- fajno- Arek przyjedzie, olej, filterki, pogadamy i po robocie... ale wyszło...)...
    Nie muszę dodawać, że cena roboty- jak zwykle- lepiej niz atrakcyjna... :P :P

Jeszcze raz podziękował, Robert!
  • zak14
    Rider
    • 2011
    • 605
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wczoraj żona po powrocie do domu oświadczyła mi, że w samochodzie jej ostro śmierdzi. Zszedłem do wielkiej hali garażowej – smród sprzęgła czułem już na klatce. W kabinie wali tak, że nie idzie wytrzymać, ale po odpaleniu sprzęgło działa płynnie, po wsłuchaniu się w uruchomiony silnik słyszę lekkie, rytmiczne, wytłumione dudnienie, którego wcześniej nie kojarzę.
    Ponieważ smród się utrzymywał, auto na gwarancji, nie chcąc niczego pogarszać zaordynowałem Skoda Assistance i do ASO. Panowie rano ochoczo zabrali się do „weryfikacji usterki”, po niecałej godzinie (nie rozbierając niczego) ocenili, że przytarta jest tarcza sprzęgła (też tak sądzę) – wina użytkownika. Tego ostatniego nie potrafię przyjąć do wiadomości. Autem jeżdżę ja i żona, oboje mamy z 15 lat doświadczenia i po 500 kkm na koncie – nigdy w żadnym aucie sprzęgła przed 140 kkm nie skończyliśmy. Autami z dwumasą też jeździliśmy. Przesłuchałem żonę na okoliczność zdarzenia – z jej opowieści nie wynika, żeby popełniła jakieś wykroczenie przeciwko sprzęgłu. Mam zatem graniczące z pewnością przekonanie, że problem tkwi jednak w jakości lub montażu sprzęgła lub jego peryferiów.
    Oczywiście spór z ASO w tej sprawie nie będzie banalny i tu pojawia się prośba do kolegów, którzy:
    a) mieli podobne przygody i znają ich przyczyny,
    b) mają doświadczenie w sporach z ASO w takiej sprawie,
    o podzielenie się tymi doświadczeniami.

Jeżeli temat był, to przepraszam i proszę o podpowiedź gdzie znaleźć – lojalnie przyznaję, że po 8 ekranie przeglądania wyników z szukajki musiałem przerwać, a jeszcze dziś jakiś „odszczek” do ASO powinienem złożyć.
    Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zak14, był temat, tylko chyba 1.4tsi
      zaraz poszukam

[ Dodano: Pią 09 Gru, 11 11:15 ]
      piąty wynik od góry :P

[ Dodano: Pią 09 Gru, 11 11:17 ]

Komentarz

• zak14
        Rider
        • 2011
        • 605
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez abstinent
        k14, był temat, tylko chyba 1.4tsi
        zaraz poszukam
        Dzięki, drugi z wątków już czytałem, ale mam nadzieję, że na forum jest ktoś, kto ma jakieś "success story" w podobnej sprawie.

Komentarz

• mobil
          Ambiente
          • 2009
          • 139

Mi kiedyś we Fiacie wymienili na gwarancji, powód odkleiła się okładzina. Walcz o swoje nie popuść dziwne aby sprzegło spalić chyba że tą skodą orkę lub wywóz drzewa z lasu uskuteczniałeś. EWentualnie odwołuj się do rzecznika konsumentów auto świata.
          http://emmu.pl
          ----------------------------------------------------------
          W końcu robi się to, co się lubi.

Komentarz

• wicher12
            Ambiente
            • 2008
            • 193

Dopóki nie wyciągną sprzęgła to te ich ekspertyzy se mogą wsadzić w d..e. Bierz i wsadzaj za kierownice szefa serwisu i jedz w jakieś korki na mieście, jak poczujesz jakiś smród ze sprzęgła to oskarżysz go że ci sprzęgło zjarał, skoro to nie wina wadliwego sprzęgła to taki fachowiec jak szef serwisu powinien umieć jeździec samochodem i nie palic sprzęgła Najlepsza metoda na fachmanów z ASO.

Komentarz

• zak14
              Rider
              • 2011
              • 605
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez wicher12
              Dopóki nie wyciągną sprzęgła to te ich ekspertyzy se mogą wsadzić w d..e.
              Póki co odebrałem, jeżdżę i sprzęgło działa normalnie, ale smród z okolic skrzyni nadal czuję - jeżeli nie wywietrzeje, to wrócę i dam im szansę.

Komentarz

• bws34
                Rider
                • 2011
                • 543

A jak nie to turbo kamera
                "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

Pracuję...